YABANCI YATIRIMLARDA GÜÇLÜ İVMELENME BEKLİYORUZ

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, İngiltere’nin küresel yatırımcılarıyla bir araya gelerek “Gelin, sunduğumuz imkanlardan en iyi şekilde faydalanın, inovatif faaliyetlerinizi çok daha verimli bir şekilde ülkemizde yürütün. Teknoparklarımız ve araştırma altyapılarımızın kapıları, sizlere ...

5 dakikada okunur
Tarafından YapısalNet Editör
YABANCI YATIRIMLARDA GÜÇLÜ İVMELENME BEKLİYORUZ

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, İngiltere’nin küresel yatırımcılarıyla bir araya gelerek “Gelin, sunduğumuz imkanlardan en iyi şekilde faydalanın, inovatif faaliyetlerinizi çok daha verimli bir şekilde ülkemizde yürütün. Teknoparklarımız ve araştırma altyapılarımızın kapıları, sizlere ardına kadar açık.” çağrısında bulundu.

Türkiye’nin sahip olduğu iç pazar, coğrafi avantajlar, dinamik iş gücü ve güçlü sanayi altyapısı ile yatırımcılara eşsiz fırsatlar sunduğunun altını çizen Bakan Varank, “Bu sene; kimya, petro-kimya, ulaştırma teknolojileri, entegre madencilik, savunma ve elektronik gibi pek çok kritik alanda dev yatırımların başlamasını bekliyoruz. 2020 yılında doğrudan yabancı yatırımlarda güçlü bir ivmelenme bekliyoruz.” dedi.

KİMLER KATILDI?

İstanbul’da gerçekleştirilen Birleşik Krallık Teknoloji Konferası’na katılan Bakan Varank’a Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Ahmet Burak Dağlıoğlu ile TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal eşlik etti. Toplantıya Vodafone Türkiye CEO’su Colmen Deegan, Avivasa Türkiye CEO’su Fırat Kuruca, Mey/Diageo Türkiye CEO’su Levent Kömür, GSK Gelişen Pazarlar Başkanı Dr. Fabio Landazabal, GSK Başkan Yardımcısı ve Türkiye Genel Müdürü Selim Giray katıldı.

YOĞUN İLGİ

Toplantıya katılan diğer isimler şöyle: Airbus Başkan Yardımcısı-Uluslararası Operasyonlar Simon Ward, Mott Macdonald Ülkü Başkanı Bob Phillips, RES Anatolia Türkiye Genel Müdürü Güray Erol, The British Chamber of Commerce in Turkey Başkanı Chris Gaunt, Rolls-Royce Müşteri İlişkileri Yöneticisi Görkem Kiris, Unilever Bilgi Teknolojileri Direktörü Şirin Aktaş, Profen İş Geliştirme Müdürü Cem Odaman

Video gösterimiyle başlayan programda İngiltere Başkonsolosu Judith Slater Büyükelçi Dominick Chilcott, Uluslararası Dış Ticaret Bölümü Genel Sekreteri John Mahon, Birleşik Krallık Araştırma ve İnovasyon Konseyi Başkanı Mark Walport birer konuşma yaptı.

Daha sonra kürsüye gelen Bakan Varank, özetle şunları söyledi:

BREXIT SONRASI İLİŞKİLER: Birleşik Krallık, küresel ekonomide taşıdığı kritik önemin yanı sıra, bizim de temel ticaret ve yatırım ortaklarımızdan birisi. Bu konferansı, Brexit sonrası dönemde ilişkilerimizin daha da gelişmesi ve derinleşmesi adına önemli bir adım olarak görüyorum. Ticari ilişkilerimizin gelecek dönem seyrini belirlemek üzere Ticaret Çalışma Grubu kuruldu ve bugüne kadar 6 toplantı yaptı.Ticaret Bakanlığımızın yakından takip ettiği bu sürecin, her iki tarafın da lehine sonuçlanacak bir Serbest Ticaret Anlaşmasıyla tamamlanmasını temenni ediyoruz.

ÜST LİGE ÇIKARMAK İSTİYORUZ: Türkiye ekonomisi 18 senede önemli mesafeler kat etti. Maruz kaldığımız ekonomik ve siyasi baskılara, terör saldırılarına rağmen; sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde örnek bir kalkınma hamlesine imza attık. Geldiğimiz nokta gurur verici, ama elbette bununla yetinmek niyetinde değiliz. Türkiye’yi bir üst lige çıkarmak, dünyanın en gelişmiş ekonomileri arasına sokmak istiyoruz.

2023 HEDEFLERİ: Türkiye olarak izleyeceğimiz yenilikçi politikalarla güçlü bir atılım gerçekleştirmek, yeni bir büyüme hikâyesi yazmak istiyoruz. 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejimizde, katma değerli üretimi ve kritik teknolojilerde atılım yapmamızı sağlayacak yol haritalarını belirledik. Yüksek Teknoloji ve İnovasyon, Dijital Dönüşüm, Girişimcilik, Beşeri Sermaye ve Altyapı alanlarında adımlar atacak ve 2023 hedeflerimize kararlılıkla ulaşacağız.

500 BİN YAZILIMCI: Milli gelirde imalat sanayinin payını yüzde 21’e, ihracatımızda da orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerin payını yüzde 50’ye çıkarmayı arzuluyoruz. Yazılım alanında yetenek havuzumuzu genişletecek, en az 500 bin yazılımcı sayısına ulaşacağız. Yıkıcı teknoloji alanlarında, küresel ölçekte marka olacak en az 23 akıllı ürün çıkarmayı hedefliyoruz.

BAĞLANTILI OTONOM ELEKTRİKLİ: Türkiye’nin Otomobili de bunlardan biri olarak ön plana çıkıyor. Bu projeyle üstünlüklerimizi heyecan verici yeni bir alana taşıyoruz. Bu sadece bir araba üretme projesi değil. Bağlantılı, otonom ve elektrikli araç pazarı, geleneksel markaların yanında, yeni girişimlere çok büyük fırsatlar sunuyor. Bu yarışa tam zamanında girdik, ipi göğüsleyen olmak için de var gücümüzle çalışacağız.

CAZİP İMKANLAR: Ülkemizi küresel bir inovasyon merkezi yapmak istiyoruz. Bunun için de Ar-Ge ekosistemini nitelik ve nicelik olarak sürekli geliştiriyoruz. Teknoparklardaki firmalara ve özel sektörün kurduğu Ar-Ge merkezlerine cazip imkânlar sunuyoruz. Dünyanın önde gelen firmalarını, ülkemizde araştırma laboratuvarları kurmaya teşvik ediyoruz.

ÖZEL TEŞVİK PROGRAMI: Bu amaçla; personel, danışmanlık ve genel giderleri karşıladığımız özel bir teşvik programımız var. Ben bu vesileyle Birleşik Krallık’ın küresel devlerini Türkiye’ye davet ediyorum. Gelin, sunduğumuz bu imkanlardan en iyi şekilde faydalanın, inovatif faaliyetlerinizi çok daha verimli bir şekilde ülkemizde yürütün. Teknoparklarımız ve araştırma altyapılarımızın kapıları, sizlere ardına kadar açık.

YATIRIM ORTAMININ İYİLEŞTİRİLMESİ: Önümüzdeki dönemde iş yapma ortamını daha yatırımcı dostu hale getirecek pek çok düzenlemeyi hayata geçireceğiz. Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu’nda alınması gereken tedbirlere odaklanmış vaziyetteyiz. Doğrudan yabancı yatırımları teşvik eden oldukça cömert bir teşvik sistemimiz var. Proje bazlı teşviklerimizle; ülkemize ilk defa gelen, stratejik ürünler üreten, teknolojik seviyemizi ve ihracat kapasitemizi artıran yatırımlara öncelik veriyoruz.

TÜRKİYE’YE YATIRIM YAPAN KAZANIR: Sahip olduğumuz iç pazar, coğrafi avantajlar, dinamik işgücü ve güçlü sanayi altyapısı yatırımcılara eşsiz fırsatlar sunuyor. Çok açık söylüyorum: Bu dönemde Türkiye’de yatırım yapan kazanır. Bu sene; kimya, petro-kimya, ulaştırma teknolojileri, entegre madencilik, savunma ve elektronik gibi pek çok kritik alanda dev yatırımların başlamasını bekliyoruz. Buradan hareketle de, 2020 yılında doğrudan yabancı yatırımlarda güçlü bir ivmelenme bekliyoruz.

AKLIN YOLU BİR: Geçenlerde Sayın Boris Johnson’ın bir açıklamasına denk geldim. Küresel Yetenek Vizesi Programıyla dünyanın en yetenekli beyinlerini Birleşik Krallık’a çekmek istediklerinden bahsediyordu. Bizde güzel bir söz var: aklın yolu bir. İşte bizim de geçen sene uygulamaya başladığımız Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı aynı amacı taşıyor. Bu noktada biz her türlü uluslararası iş birliğine açığız.

Görüntü için ftp adresi

Adres: ftp://212.174.38.248/