Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye'nin Otomobili'ne büyük teveccüh olduğunu belirterek, "Şu anda en az 10 ülkeden bayilikle ilgili benimle irtibata geçtiler.” dedi.
SANAYİ ÜRETİMİ VERİLERİ
Bakan Varank, Meclis'te, parlamento muhabirlerinin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Sanayi üretimi verilerine değinen Varank, "Beklentiler, sanayi üretiminin aralıkta yüzde 6,8 artması yönündeydi ancak 21 ay sonunda beklentilerin üstünde bir rekorla yıllık yüzde 8,6 artmış oldu. Aylıkta da artış eğilimini görüyoruz." diye konuştu.
ÜRETİM VE BÜYÜMENİN ÖNCÜ GÖSTERGELERİ
Satın Alma Yöneticileri Endeksi'nin (PMI) ocakta ilk kez eşik değerin üstünde 51,3 seviyesine geldiğine dikkati çeken Varank, "Bu da üretim ve büyümenin öncü göstergelerinden. Aralıktaki sanayi üretiminin artışı, PMI endeksi bize 2020'de güçlü bir büyümeyle karşılaşacağımızı gösteriyor. Bizim açımızdan tabii ki mutluluk verici." değerlendirmesinde bulundu.
YATIRIMLARLA BÜYÜME
Sanayi büyümesinin alt başlıklarına bakıldığında özellikle ara malı ve sermaye mallarında çift haneli büyüme görüldüğünün altını çizen Varank, "2020 yatırımların öncelendiği, istihdamın arttığı ve bu şekilde sağlıklı büyümeyi yakalayabileceğimiz bir yıl olacak. Hem yurt içindeki hem de uluslararası yatırımcılarımızın gerçekten iştahı var. Bu sene yatırımlarla büyüyeceğiz." ifadelerini kullandı.
POZİTİF TREND DEVAM EDİYOR
Varank, artık katma değerli ürünlerle de büyümek istediklerini belirterek, "Bu manada sanayi büyümesindeki yüksek teknolojili ürünlerin payında da pozitif bir trend devam ediyor." dedi.
KORONAVİRÜSÜN TİCARETE ETKİLERİ
Kovid-19'un (koronavirüs) ticarete etkisine ilişkin soru üzerine Varank, "Bu virüs, insanların yaşadığı sıkıntılar, ölümler açısından oldukça üzüntü verici ama Çin dünyada üretim açısından çok önemli bir oyuncu. Dünya üretiminin büyük bir kısmı aslında Çin'de gerçekleştiriliyor. Uluslararası kuruluşların değerlendirmesi, bu virüs nedeniyle Çin ekonomisi oldukça olumsuz etkileniyor ve dünya ekonomisi bununla paralel olarak olumsuz şekilde etkilenecek." diye konuştu.
ÜRETİCİLERLE İLETİŞİM
Türkiye'de, Çin'e alternatif bir üretim üssü olması açısından Kovid-19'un negatif etkilerinden ziyade pozitif etkilerinin görülebileceğini belirten Varank, "İhracat yapan firmalarımızla görüşmeye devam ediyorum. Onların bize söyledikleri, Çin'e alternatif şekilde yurt dışındaki firmalar, tedarikçi olarak daha yoğun şekilde Türkiye'deki üreticilerle iletişime geçmeye başlamışlar. Diğer ülkelere alternatif olabilecek şekilde kapasitemizi artırabilecek durumdayız." dedi.
ANTARKTİKA'DAKİ TÜRK BİLİM ÜSSÜ ÇALIŞMALARI
Antarktika'daki Türk Bilim Üssü'ne ilişkin çalışmaların sorulması üzerine, Antarktika'nın yapılacak bilimsel çalışmalarda büyük öneme sahip olduğunu belirtti.
TÜRKİYE'NİN OTOMOBİLİ
Türkiye'nin Otomobili için yapılan çalışmalara ilişkin de değerlendirmede bulunan Varank, bu projenin vatandaşlar tarafından sahiplenildiğini ifade etti. Bakan Varank, "Türkiye'ye ait 100 elektrikli, bağlantılı ve mobilite ekosistemi dediğimiz, sadece otomobil teknolojileri değil, otomobilin etrafındaki teknolojileri de geliştirecek şekilde bir yola çıkmış olduk." dedi.
GEMLİK'TEKİ ÇALIŞMALAR
Varank, Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu'nun (TOGG) Gemlik'te çalışmalarını sürdürdüğünü kaydederek, "Bu senenin ilk yarısında fabrikanın temelleri atılacak diye planlamalarını yapıyorlar. Bu yıl yine otomobilin marka lansmanıyla ilgili çalışmalarını son noktaya getirecekler ve 2022'nin sonunda piyasada Türkiye'nin otomobilini görmüş olacağız." diye konuştu.
ÖN SİPARİŞ SÜRECİ
"Ön sipariş durumu varsa nasıl başvuruluyor?" şeklinde bir soru üzerine Varank, ön sipariş sürecini henüz başlatmadıklarını belirtti. Varank, firmanın, bu manada marka lansmanını beklemek istediğini aktararak, "Bize de gerçekten onlarca, binlerce talep var. Arabayı almak isteyenler, arabada çalışmak isteyenler, arabaya katkı sağlamak isteyenler, bir tarafını üretmek isteyenler, bayisi olmak isteyenler... Şu anda en az 10 tane ülkeden bayilikle ilgili, benimle irtibata geçtiler. Şirketle irtibata geçenleri saymıyorum bile. Gerçekten büyük bir teveccüh var. Vatandaşımızın yüzünü kara çıkarmamamız lazım. Bu teveccühü en iyi karşılayacak şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz." açıklamasında bulundu.
BAYİLİK TALEPLERİ
Varank, bayilik taleplerinin Körfez ülkelerinden, Orta Asya ülkelerinden ve Almanya'dan geldiğini ifade etti. Almanya'da, Türkiye ile irtibatlı iş çevrelerinin kurduğu sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinin bayilik anlaşmasını imzalamaya hazır olduğunu bildiren Varank, otomobile duyulan ilgiye yönelik bu havayı sürdürmek istediklerini kaydetti.
OTOMOBİLİN FİYATI
Varank, otomobilin fiyatının netleşip netleşmediğine ilişkin soruya cevap vererek, "Bugünden bir fiyat söylemek mümkün değil ama arkadaşlarımızın iddiası şu: Sınıfında rekabetçi bir fiyatla piyasaya çıkacaklarına inanıyorlar." dedi.
OTOMOBİLİN İSMİ ÜZERİNDEKİ ÇALIŞMALAR
Bakan Varank, Türkiye'nin Otomobili'nin ismi üzerindeki çalışmalara değinerek, "Daha isim bulmadık. Ben de bu süreçlerin içine girince, bu kadar profesyonel götürüldüğünü gördüm. Daha önce tescillenmemiş isimleri bulmaya çalışıyorlar. Yurt dışında bu markanın lansmanı yapıldığında, o ülkedeki insanların kolay telaffuz edebileceği bir ismi bulmaya çalışıyorlar. En uygun ismi bulmak üzere faaliyetlerini sürdürüyorlar. Bize sorsalar biz de bir isim öneririz." şeklinde konuştu.
ŞARJ İSTASYONLARI
Şarj istasyonlarına ilişkin çalışmalar hakkında da bilgi veren Varank, Türkiye'deki şarj istasyonu sayısının, var olan elektrikli otomobillerin ihtiyacının üzerinde olduğunu söyledi. Elektrikli otomobillerin çoğalmasıyla alt yapının buna uygun hale gelmesi gerektiğini ifade eden Varank, şarj istasyonlarının alt yapısıyla ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığındaki ekiplerin çalışmalarını sürdürdüğünü anlattı.
Varank, "Çok yakın zamanda, bakanlar seviyesinde bir araya gelerek bu konuda kararlarımızı vermiş olacağız." dedi.
Görüntü için ftp adresi
Adres: ftp://212.174.38.248/