TÜRK SANAYİCİSİNİN VİTRİNİ

 ...

TÜRK SANAYİCİSİNİN VİTRİNİ

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, beyaz eşya sektörünün, markalaşma, tasarım, ölçek ekonomisi ve AB standartlarına uyum bakımından örnek ve öncü olduğunu belirterek, “4. Sanayi Devrimi uygulamalarında dünyadaki iyi uygulama örneklerini bir araya getiren "Global Lighthouse Network" girişiminde yer alan şirketlerimiz var. Yine sürdürülebilirlik konusundaki en prestijli endekslerden Dow Jones Sürdürülebilirlik Endeksinde Türk firmalarımız da yer alıyor. Sektör bu özellikleriyle adeta Türk sanayinin uluslararası pazarlardaki vitrini konumunda.” dedi.

Bakan Varank, Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) 2020 Yılı Sektör Raporu Lansman Toplantısı'nda video konferans yöntemiyle yaptığı konuşmada, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının dünya ekonomileri ve tedarik zincirlerine etkisini anlattı. Türkiye'nin uyguladığı politikalarla salgın döneminde pozitif ayrışmayı başaran nadir ülkelerden biri olduğuna dikkati çeken Varank, IMF'nin Türkiye ile ilgili büyüme tahminini yukarı yönlü revize ettiğini, Çin ve Türkiye dışında bu dönemde pozitif büyümeyi başaran büyük ekonomi olmayacağını öngördüğünü anımsattı. Zor şartlar altında gösterilen performansın yabancı yatırımcıların, Türkiye'ye olan ilgisini artırdığını ve ülke için yeni fırsatlara kapı aralayacağını vurgulayan Bakan Varank, şöyle devam etti:

GÜÇLÜ BAŞLANGIÇ: Öncü veriler, 2021 yılına da güçlü bir başlangıç yaptığımızı ortaya koyuyor. İstanbul Sanayi Odası ocak ayı imalat sanayi satınalma yöneticileri (yani PMI) endeksinin bir önceki aya göre 3,6 puan artış göstermesi oldukça dikkat çekici. Kredi tarafındaki sıkılaşmaya karşın imalat sanayindeki bu güçlü seyir yoğun dış talebin varlığına işaret ediyor. Tüm zamanların ocak ayı rekorunu kıran ihracat rakamlarımız da bu beklentiyi teyit ediyor. Ekonomi ve hukuk alanındaki reform gündemimizin hayata geçmesiyle ben bu ivmenin çok daha hız kazanacağına, 2021 yılının 2023 hedeflerimiz doğrultusunda bir atılım yılı olacağına inanıyorum.

ÖNCÜ SEKTÖR: Beyaz eşya sektörü, markalaşma, tasarım, ölçek ekonomisi ve AB standartlarına uyum bakımından örnek ve öncü bir sektör. Sağladığı nitelikli istihdam ve ihracat geliri ile imalat sanayimizin gelişiminde çok özel bir yere sahip. Bugün Avrupa’nın birinci dünyanın ikinci büyük beyaz eşya üssü konumuna erişmiş durumdayız. Avrupa’da otomasyon seviyesi en yüksek üretim tesislerine sahibiz. Dünyanın en az enerji tüketen ürünlerini üretiyoruz.

ULUSLARARASI VİTRİN: 4. Sanayi Devrimi uygulamalarında dünyadaki iyi uygulama örneklerini bir araya getiren "Global Lighthouse Network" girişiminde yer alan şirketlerimiz var. Yine sürdürülebilirlik konusundaki en prestijli endekslerden Dow Jones Sürdürülebilirlik Endeksinde Türk firmalarımız da yer alıyor. Sektör bu özellikleriyle adeta Türk sanayinin uluslararası pazarlardaki vitrini konumunda.

YATIRIMLARIN ROLÜ: Sektörün bu seviyeye ulaşmasında Ar-Ge ve yenilik faaliyetlerine hükümetimizin desteğiyle yaptığı yatırımların çok büyük rolü var. Pandemiye rağmen, yapılan uluslararası patent başvuru sayısının bir önceki seneye göre yüzde 35, tasarım başvuru sayısının ise yüzde 65 artması takdire şayan bir başarı ve bizleri gerçekten gururlandırıyor.

AB’NİN SANAYİ STRATEJİLERİ: AB, sanayinin ekolojik ve dijital dönüşümünü hayata geçirmek amaçlı Yeni Sanayi Stratejileri yayımlıyor. Yakın zamanda Ekolojik dönüşüm için Avrupa Yeşil Mutabakat planını, dijital dönüşüm için ise Avrupa’nın Dijital Geleceğinin Şekillendirilmesi Stratejisini kendilerine rehber edindiklerini ilan ettiler. Bu dönüşüm sırasında tabi bir yandan da kendi ekonomilerini koruyacak önlemler alıyorlar. Bu durum bize, yapılan düzenlemelerin salt çevre duyarlılığı değil AB için bir nevi yeni bir büyüme stratejisi olarak değerlendirildiğini gösteriyor. Bizim açımızdan bu noktada yapılacak olan çok net; Bir an evvel bu düzenlemelere karşı önlemlerimizi hayata geçirmek

EL-TEK ÇALIŞMALARI: Bakanlığımız bünyesinde oluşturulan Elektrik-Elektronik Sanayi Teknik Komitesi (EL-TEK) mevzuat uyumuna yönelik olarak çalışmalarına devam ediyor. Ülkemizde ve AB’de 1 Mart 2021 itibariyle yürürlüğe girecek “Yeni Enerji Etiketi Yönetmeliği” kapsamındaki mevzuat uyumu çalışmalarında son aşamaya geldik. AB bu konuda yakın çevresindeki ülkelerin desteklenmesine özellikle önem vereceğini ve yaklaşık 1 trilyon Avroluk bir kaynağı sürdürülebilir yatırımların finansmanı için önümüzdeki 10 yıllık süreçte harekete geçireceğini taahhüt ediyor.

YATIRIMAB PROGRAMI: 2021-2027 dönemi için YatırımAB (InvestEU) Programı oluşturuldu. Programla, yeşil ve dijital dönüşüm için gerekli yatırımlara yönelik kaynak ve bütçe garantisi sağlanacak. Bakanlık olarak, YatırımAB programına ülkemizin katılımı ve AB katılım öncesi (IPA) fonlarının sanayimizin yeşil dönüşümüne katkı sağlayacak projelerde kullanımı için gerekli çalışmaları yürütüyoruz.

BİLİMİN VE ARAŞTIRMANIN MERKEZİ: Maalesef gündemi ideolojik kavgalarıyla zehirlemek isteyenler de boş durmuyor. Boğaziçi Üniversitesi’ne kanuna ve anayasaya uygun şekilde gerçekleştirilen bir rektör atamasına verilen tepkinin orantısızlığı günden güne artıyor. İşi kutsal değerlerimize, kıblemiz Kabe’ye yönelik çirkin saldırılara kadar getirdiler. Bu işi bir rektör ataması tartışmasından çıkarıp, ideolojik kavgaya dönüştürmek isteyenlerin olduğu aşikar. Toplumsal olayların fitilinin ateşlenmesini, provokasyonlara kapı aralanmasını avucunu kaşıyarak bekleyenler var. Şunu çok net ifade etmek istiyorum: Boğaziçi’nden yeni bir Gezi çıkarmak isteyenlerin tuzağına gençlerimizi düşürmeyiz. Üniversiteler ideolojik kavgaların arenası değil, bilimin ve araştırmanın merkezleridir.

BEYAZ EŞYA SEKTÖRÜ TEŞVİKLERİ: Beyaz eşya sektörü, teşvik sistemimizde ayrıcalıklı bir konuma sahip. Bu kapsamda 2012’den bu yana sektörde 11 bine yakın ilave istihdam oluşturan 13,2 milyar liralık sabit yatırımı teşvik ettik. Beyaz eşya sektöründeki 23 Ar-Ge ve 3 Tasarım Merkezine bugüne kadar 720 milyon lira destek sağladık. KOSGEB bünyesinde uygulamaya koyduğumuz Stratejik Ürün ve Teknoyatırım Destek Programları aracılığıyla ithalatı yüksek ürünlerin yerlileştirilmesini sağlayacak yatırımları 6 milyon liraya kadar destekliyoruz. Sadece son 2 yılda teknoloji seviyesinin ve yerli üretimin önceliklendirildiği destek programları kapsamında 9 bin 742 KOBİ’ye 889 milyon lira bütçe aktardık. İmalat sanayinde dijital dönüşümü teşvik etmek üzere KOBİGEL çağrısıyla 2020 yılında; dijital dönüşüm odaklı 396 projeye 158 milyon lira katkıda bulunduk. TÜBİTAK aracılığıyla son 18 senede beyaz eşya sektörü özelinde faaliyet gösteren sanayi kuruluşları, akademi ve bilim insanlarına yaklaşık 394 milyon lira destek verdik.

İHRACATIMIZ 20 YILDA 10 KAT ARTTI

TÜRKBESD Yönetim Kurulu Başkanı Can Dinçer de sektörün 170 ülkeye ihracatı olduğunu belirterek, "İhracatımızın yüzde 70'ini AB'ye ihraç ediyoruz. Son 20 yılda ihracatımız 10 kat artmış durumda." dedi.

Görüntü için ftp adresi :  ftp://212.174.38.248/

Haberin Videosu için: youtu.be/aGp-SSHhHu0