TÜBİTAK SANAYİ DOKTORA’YA REKOR BAŞVURU

Sanayide nitelikli insan kaynağını artırmak için hayata geçen Sanayi Doktora Programı’nın başvuruları sonuçlandı. Programa başvuran firma sayısında yüzde 147’lik rekor bir artışın olduğunu kaydeden Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Yetişmiş akademik kadroları üretime entegre ederek Mill...

TÜBİTAK SANAYİ DOKTORA’YA REKOR BAŞVURU

Sanayide nitelikli insan kaynağını artırmak için hayata geçen Sanayi Doktora Programı’nın başvuruları sonuçlandı. Programa başvuran firma sayısında yüzde 147’lik rekor bir artışın olduğunu kaydeden Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Yetişmiş akademik kadroları üretime entegre ederek Milli Teknoloji Hamlesi hedeflerine hızla ulaşacağız.” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, sanayide araştırmacı istihdamını teşvik için başlatılan TÜBİTAK Sanayi Doktora Programı başvurularının sonuçlandığını belirtti. Yoğun ilgi gören programa başvuran firma sayısının yüzde 147 arttığını kaydeden Bakan Varank, yetişmiş akademik kadroların üretime entegre edileceğini ve Milli Teknoloji Hamlesi hedeflerine ulaşılacağını ifade etti.

BAŞVURU SAYISINDA ÖNEMLİ ARTIŞ

Söz konusu programın 2018 yılı proje başvuru sayısı 147 iken 2019'da bu sayı yüzde 124 artışla 329'a yükseldi. Aynı dönemde üniversite sayısı yüzde 56'lık artışla 34'ten 53'e, bursiyer sayısı ise yüzde 86 yükselerek 603'ten bin 124'e çıktı. Programa başvuran firma sayısı ise yüzde 147 artarak 104'ten 257'ye yükseldi.

ÖNCE BURS SONRA İSTİHDAM

Program kapsamında, 120 farklı proje aracılığıyla sanayinin ihtiyaçları doğrultusunda 517 doktora öğrencisi yetiştirilecek ve en fazla 5 yıl süre ile aylık 4 bin 500 lira burs verilecek. Bursun yüzde 75'i TÜBİTAK, yüzde 25'i de özel sektör kuruluşları tarafından karşılanacak. Mezun olacak bursiyerlere istihdam garantisi sunulurken bursiyerlerin doktora sonrası maaşları 5 bin 116 liranın altında olmayacak.

6 AY YURT DIŞI

TÜBİTAK tarafından belirlenen akademik başarı kriterlerini yerine getiren öğrenciler, doktora döneminde 6 ay yurt dışına gönderilecek.

İSTİHDAM DESTEĞİ

Program kapsamında sunulan istihdam desteği sürecinde bursiyere ödenecek ücret için bir taban belirlendi. Buna göre, bir sanayi kuruluşu tarafından istihdam döneminde bursiyere ödenen aylık ücret, o yılın brüt asgari ücretinin 2 katından az olamayacak. TÜBİTAK, 3 yıl boyunca ücretin yüzde 60’ına kadarını karşılayacak.

ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞ BİRLİĞİ

Ülkelerin katma değerini ve rekabet gücünü artırmalarında üniversite-sanayi iş birliğinin hayati bir öneme sahip olduğuna işaret eden Varank, "Doktora öğrencilerimiz, eğitimleri boyunca teorik bilgiyi, pratikte uygulama şansına kavuşacaklar." ifadesini kullandı.