TARİHİMİZİN REKORUNU KIRDIK

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, aralık 2019 ve ocak 2020’de 783 yatırım teşvik belgesinin düzenlendiğini kaydederek, “Üst üste 2 ay, aylık bazda verdiğimiz belge sayısında teşvik tarihimizin rekorunu kırdık.” dedi....

TARİHİMİZİN REKORUNU KIRDIK

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, aralık 2019 ve ocak 2020’de 783 yatırım teşvik belgesinin düzenlendiğini kaydederek, “Üst üste 2 ay, aylık bazda verdiğimiz belge sayısında teşvik tarihimizin rekorunu kırdık.” dedi.

Yurt içindeki bilim insanlarına yönelik olarak Ulusal Lider Araştırmacılar Programı’nın devreye alınacağını kaydeden Bakan Varank, programa başvuruların 2 Mart’ta başlayacağını duyurdu.


Ankara Sanayi Odası (ASO) şubat ayı Oda Meclisi Toplantısı’na katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, buradaki konuşmasında şunları söyledi:

YATIRIM TEŞVİKLERİ: 2019 boyunca; yatırım teşviklerimiz, KOSGEB, TÜBİTAK ve Kalkınma Ajansı desteklerimizle sizlerin ve girişimcilerimizin yanında olmaya devam ettik. İmalat sanayi yatırımları için başlattığımız bina-inşaatta KDV iadesi uygulamasını 2021 yılı sonuna kadar, ilave 15 puan yatırıma katkı oranı uygulamasını da 2022 yılı sonuna kadar uzattık.

MODEL FABRİKALAR: Yalın üretimi ve dijital dönüşümü, uygulamalı olarak öğretmek için Ankara ve Bursa’da model fabrikalar kurduk. İlk etapta eğiticileri eğittik. Firmalar bu eğitimlerde, üretimde yalın dönüşümü; hiçbir yeni yatırım yapmadan, yeni makine teçhizat almadan mevcut iş gücüyle, kendi yetenekleriyle başarmanın mümkün olduğunu gördü. Ankara model fabrikamızın kapıları, gerek Ankara gerekse ülkemizdeki tüm işletmelere açık. Buradaki tecrübe birikimi Konya’ya ve hatta Katar’a kurulan model fabrikalara da aktarılıyor.

SANAYİCİNİN ELİNİ RAHATLATTIK: 264 Ar-Ge ve Tasarım Merkezi ile 4 yeni teknoparkın kurulmasını sağladık. Teknoparklarda, araştırma enstitülerinde ve Ar-Ge merkezlerinde çok kıymetli işler yapan girişimcilerimiz var. Bu yerleşkelerde keşfedilmemiş cevherler, değeri yeterince bilinmeyen büyük bir potansiyel var. Bu noktada sizler; yatırım yaparak onların işlerine ölçek kazandırabilir, ticarileştirebilir ve ihracatını gerçekleştirebilirsiniz. Finansman konusunda elinizi oldukça rahatlattığımızı düşünüyorum.

İKİ YENİ FON: Bölgesel kalkınma, teknoloji ve inovasyon alanında olmak üzere iki yeni fon kurduk. Böylece 750 milyon liralık bir kaynağı teknolojiyi, sanayiyi ve yeniliği odağına alan işletmelere aktaracağız. Bu fonlar, sizi bankalarla faiz kavgası yapmaktan kurtaracak, yatırımınıza ortak olacak.

CORONAVİRÜS SALGINI: Hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkeler, yapısal problemlerle karşı karşıya. Gündemde Coronavirüs salgını ve bunun oluşturmaya başladığı belirsizlikler de var. Çin çok önemli bir ekonomik oyuncu. Küresel üretimin yüzde 20’sini tek başına gerçekleştiriyor ve tedarik zincirlerinde stratejik bir pozisyonu var. Tedarikte yaşanabilecek herhangi bir darboğaz, küresel dengeleri de ciddi bir biçimde sarsma gücüne sahip. Çin’den yapılan ara-malı tedariklerinin bir kısmının ülkemize kayma durumu elbette var. Talep artışlarını zamanla tekstil gibi diğer sektörlerde de görebiliriz. Dolayısıyla; sanayicilerimizin iç piyasa kadar, global piyasa dinamiklerini de yakından takip etmesi gerekiyor.

TEŞVİK REKORU: Biz 2020 yılını yatırım yılı olarak görüyoruz. Yatırım teşvik verilerimiz de bu söylediğimi güçlü bir şekilde destekliyor. Hem 2019 yılının Aralık ayında hem de 2020 Ocak ayında 783 belge düzenledik. Bu gelişmeler sonucunda da üst üste 2 ay, aylık bazda verdiğimiz belge sayısında teşvik tarihimizin rekorunu kırdık. Firmalarımızın yatırım iştahındaki bu artış memnuniyet verici. Hedefimiz bu artışı kalıcı hale getirmek.

EKONOMİK CANLANMA: Son açıklanan sanayi üretimi verisi de oldukça yüksek gelmişti. Şubat ayında hem kapasite kullanım oranları hem de reel kesim güveni arttı. Geçtiğimiz senenin üçüncü çeyreğinde başlayan ekonomik canlanma, son çeyrekte daha güçlü bir zemine oturacak. 2020 yılında; hem büyüme hem de istihdam açısından son 2 yılın performansını geride bırakacağız. Bakanlık olarak üretimi destekleyici adımlarımız devam edecek.

23 YENİ OSB PROJESİ: 2020 yılı Yatırım Programına 23 yeni OSB projesi dâhil ettik. Bunlardan birisi de Ankara’daki Elmadağ Mobilyacılar İhtisas OSB projesi. Altyapı çalışmalarının yılsonuna doğru başlaması planlanıyor. Bu projenin tamamlanmasıyla yaklaşık 3 bin kişiye istihdam sağlamasını bekliyoruz. Bu OSB Ankara da alanında tek, ülkemizde ise mobilya sektöründeki 3. İhtisas OSB olacak.

10 BİN VATANDAŞA İSTİHDAM: Bu sene 10 bin vatandaşımıza istihdam imkânı oluşturacak Türkiye genelindeki 7 OSB’yi daha tamamlayacağız. Organize sanayi bölgeleriyle ilgili önemli mevzuat değişiklikleri yapacağız. Doğalgaz altyapısını kendisi işletecek OSB’lere ilişkin usul ve esasları, yakın zamanda açıklayacağız.

ULUSAL LİDER ARAŞTIRMACILAR PROGRAMI: TÜBİTAK programlarıyla ilgili iki yeni gelişmeyi de kamuoyu ile paylaşmak istiyorum. Tersine beyin göçünü teşvik etmek için geçen sene Sayın Cumhurbaşkanımızın vizyonuyla Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı’nı başlattık. Şimdiyse; o dönemde söz verdiğimiz gibi yurt içindeki bilim insanlarımıza yönelik Ulusal Lider Araştırmacılar Programı’nı devreye alıyoruz. Programa başvurular 2 Mart’ta başlayacak.

UFUK PROGRAMI: AB Ufuk 2020 Programı kapsamında, Türkiye’nin Avrupa’ya ödemeyi taahhüt ettiği 80 milyon Avroluk katkı payının, sadece ülkemizdeki araştırmacıları için kullanılacağını daha önce müjdelemiştik. Şimdi, Ufuk 2020 Programı’nda başarılı olmuş ancak bütçe kısıtı nedeniyle destek imkânı bulamamış ülkemizdeki bireysel araştırmacılar ve KOBİ’lerimize destek sağlamak için bu 80 milyon avroyla yeni bir program tasarladık. Bugün bu programın da çağrısını başvuruya açtık.

ASO Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Özdebir, konuşmasında 2020 yılında küresel ekonomide istikrar ve risk azaltma politikalarının ön plana çıktığına dikkati çekerek, aralık 2019’daki sanayi üretiminin 21 ayın en yüksek seviyesine ulaştığını kaydetti.

br /> Görüntü için ftp adresi

Adres: ftp://212.174.38.248/