SAVUNMA SANAYİ BULUŞMALARI

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, savunma, uzay ve havacılık teknolojilerinin katma değerli üretim ve Ar-Ge öncülüğünde büyüme adına muazzam fırsatlar sunduğunu belirterek, “Bu alanda fikir üreten, ürün geliştiren ve tam bağımsızlığımıza katkıda bulunmaya kendini adamış tüm girişimcilere...

4 dakikada okunur
Tarafından YapısalNet Editör
SAVUNMA SANAYİ BULUŞMALARI

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, savunma, uzay ve havacılık teknolojilerinin katma değerli üretim ve Ar-Ge öncülüğünde büyüme adına muazzam fırsatlar sunduğunu belirterek, “Bu alanda fikir üreten, ürün geliştiren ve tam bağımsızlığımıza katkıda bulunmaya kendini adamış tüm girişimcilere kapımız ardına kadar açık." dedi.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) ve Savunma, Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği, (SAHA İstanbul) "Savunma Sanayi Buluşmaları" adı altında paydaşları bir araya getiren bir toplantı düzenledi.

İHRACAT YÜZDE 35 ARTTI

Savunma Sanayi Başkan Yardımcısı Celal Sami Tüfekçi, Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, İSO Başkanı Erdal Bahçıvan ile SAHA İstanbul Genel Sekreteri İlhami Keleş'in hazır bulunduğu toplantıda konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, 2019 yılında savunma ve havacılık sanayi ihracatının, bir önceki seneye göre yüzde 35 artarak 2 milyar 740 milyon dolara ulaştığını belirtti.

400’ÜN ÜZERİNDE YERLİ PATENT BAŞVURUSU

Varank, sektörde 50 bine yakın emekçinin çalıştığına dikkat çekerek, son 5 senede 400'ün üzerinde yerli patent başvurusu yapıldığını ve bunun farkındalık açısından çok iyi bir işaret olduğunu dile getirdi.

EN BÜYÜK KÜMELENME

Kümelenme konusunda ciddi bir başarının olduğunu kaydeden Varank, "Ülkemizin en büyük kümelenmesi olan SAHA İstanbul, 5 yılda hızla büyüdü ve 430 üyesiyle savunma sanayisinde öncü bir rol üstlendi. SAHA İstanbul, bugün savunma ve havacılık sanayinin önemli oyunculardan biri. Sektörün gelişimine, yerlileşmesine katkı sağlayan pek çok başarılı proje buradan çıkmaya devam edecek.” dedi.

OTOMOTİVDE GELECEĞİ TASARLIYORLAR

Varank, savunma alanında atılan yenilikçi bir adımın; elektronikten kontrol sistemlerine, aviyonik gelişmelerden metalürjiye, petrokimyadan yazılıma kadar çoğu sektörün lokomotifi olabildiğini anlatarak, "Ülkemizin güzide savunma sanayi şirketlerinden yetişmiş mühendisler, şu an otomobilin matematik modellemeleri ve dayanıklılık testleri üzerine çalışıyor. Savunma alanında biriktirdikleri tecrübelerle, otomotiv sektöründe geleceği tasarlıyorlar." diye konuştu.

5 BİN KİŞİYE İSTİHDAM

Savunma sanayisinin çok önemli bir çarpan etkisi olduğunu kaydeden Varank, "Bu etkiyi değerli kılansa, yüksek katma değerli alanlarda bizi küresel rekabette daha üst sıralara taşıması. Savunma sanayi projelerini; bölgesel, stratejik ve proje bazlı yatırım teşvikleriyle destekliyoruz. Son 7 senede sektörün 4 milyar liralık sabit sermaye yatırımına teşvik belgesi verdik ve 5 bin kişinin istihdam edilmesini sağladık." diye konuştu.

TSK ENVANTERİNE 9 ÜRÜN

Varank, TÜBİTAK SAGE'nin çalışmaları sayesinde bugüne kadar TSK envanterine 9 ürünün girdiğini ve SAGE'de mühimmat alt sistemlerine yönelik teknolojilerin de geliştirildiğini söyleyerek, "Ataletsel Ölçüm Birimi 'ATLAS', Küresel Konumlama Sistemi Alıcısı 'KAŞİF' ve Küresel Konumlama Sistemi Anteni 'SG KONUM' ürünlerinin milli mühimmatlarda kullanılmasıyla kaynaklarımızın yurt dışına çıkmasının önüne geçmiş oluyoruz." dedi.

MUAZZAM FIRSATLAR

Savunma sanayi temsilcilerine çağrıda bulunan Varank, "Özel sektörün, yani her birinizin, bu enstitülerle çok daha yakın iş birliği içinde olması gerekiyor. Ar-Ge'si yapılan projelere; sizler ölçek kazandırabilir, ticarileştirebilir ve ihracatını gerçekleştirebilirsiniz. Savunma, uzay ve havacılık teknolojileri, katma değerli üretim ve Ar-Ge öncülüğünde büyüme adına muazzam fırsatlar sunuyor. Bu alanda fikir üreten, ürün geliştiren ve tam bağımsızlığımıza katkıda bulunmaya kendini adamış tüm girişimcilere kapımız ardına kadar açık." diye konuştu.

TEKNOLOJİ ODAKLI SANAYİ HAMLESİ

Varank, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı ile yerlileşme alanında benzersiz bir işe girişildiğini belirterek, alıcı ve satıcıyı aynı anda destekleyen bir mekanizmanın kurulduğunu dile getirdi. Program kapsamında makine sektöründe çıkılan ilk çağrıya 5,3 milyar liralık yatırım başvurusunun geldiğini anlatan Varank, "Sonuçları Nisan ayında açıklayacağız. Bundan sonra; kimya, ilaç, tıbbi cihaz, otomotiv, elektronik ve raylı sistem araçları gibi alanlarda yeni başvuruları ilan edeceğiz." dedi.

TÜM PAYDAŞLAR BİR ARADA

Kamu ve özel sektördeki tüm paydaşlarla yakın iş birliği içinde çalışılacağını anlatan Varank, "Geliştirdiğimiz ürün ve teknolojilerle, pek çok ülkenin gıptayla takip ettiği yeniliklere de imza atacağız. Savunma sanayi başta olmak üzere Türkiye tüm alanlarda yenilikçi bir dönüşümün içinde. Bu dönüşümü daha da hızlandıracak herkesin fikrine, bilgisine, özgün bakış açısına ihtiyacımız var. Milli Teknoloji Hamlesini topyekün bir seferberlik ruhuyla hayata geçireceğiz." diye konuştu.

HEDEF YÜZDE 100 YERLİLİK VE MİLLİLİK

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Tüfekçi, savunma sanayisinde yerli ve millilik oranını yüzde 100'e ulaştırmaya çalıştıklarını söyledi.

İSO Başkanı Bahçıvan da savunma sanayisinin jeopolitik gerilimler ve güvenlik kaygılarının hızla arttığı bir dönemde daha da önemli bir hale geldiğini söyledi.

SERTİFİKALARINI VERDİ

Varank, konuşmasının ardından SAHA İstanbul ve TÜBİTAK TÜSSİDE tarafından gerçekleştirilen Mini MBA Yönetici Gelişim Programı'nı başarıyla tamamlayanlara sertifikalarını verdi.

Görüntü için ftp adresi

Adres: ftp://212.174.38.248/