REKABETÇİ SEKTÖRLER PROGRAMI ÇAĞRI SONUÇLARI AÇIKLANDI

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, geçen yıl nisan ayında çağrıya çıkılan Rekabetçi Sektörler Programı'ndan, toplam bedeli 62,5 milyon avro olan 11 projenin destekleneceğini bildirdi....

REKABETÇİ SEKTÖRLER PROGRAMI ÇAĞRI SONUÇLARI AÇIKLANDI

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, geçen yıl nisan ayında çağrıya çıkılan Rekabetçi Sektörler Programı'ndan, toplam bedeli 62,5 milyon avro olan 11 projenin destekleneceğini bildirdi.

Bakan Varank, Kütahya'da Bölgesel Destek Programları Açılış ve İmza Töreni'nde, Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasında mali iş birliği çerçevesinde yürütülen İPA Rekabetçi Sektörler Programı'nın değerlendirme sonuçlarını açıkladı.

Çağrının geçen sene nisan ayında 'Yaratıcı Endüstriler' ve 'Ar-Ge' başlıkları altında açıldığını belirten Varank, “Oldukça titiz bir değerlendirme süreci yürüttük. Toplam 62,5 milyon avro proje bedeli olan 11 proje bizim tarafımızdan desteklenmeye hak kazandı. Bu projelerle KOBİ'ler başta olmak üzere girişimcilerin ve araştırmacıların teknolojik birikimini artırmayı, tasarım ve markalaşmada ülkemizi bir üst seviyeye çıkarmayı hedefliyoruz.” dedi.

YARATICI ŞEHİRLER AĞI

Desteğe hak kazanan projelerden birinin de ‘Kütahya'da Dijitalleşme ve Yaratıcılık Ekosisteminin Geliştirilmesi’ olduğunu anlatan Varank, bu projenin, Kütahya'nın UNESCO yaratıcı şehirler ağı içinde kalma ve bu etiketi şehir ve sektör için bir katma değere dönüştürme anlamında kritik bir rol üstleneceğini dile getirdi.

Kütahya'nın dışında 'Yaratıcı Endüstriler' başlığı altında İstanbul Sanayi Odası'nın 'İSTANBUL Endüstriyel Tasarım Ekosistem Ekseni', Kadir Has Üniversitesinin 'Yaratıcı Endüstri Platformu', İzmir Ekonomi Üniversitesinin 'Kültürel ve Yaratıcı Endüstrilerin Kurulması Girişimci Merkezi ve Ekosisteminin Geliştirilmesi' ve Orta Doğu Teknik Üniversitesinin 'Yaratıcı Endüstrilerin Ortaya Çıkışı ve Ekonominin Yenilikçi Teknolojilerle Dönüştürülmesi: Oyunlar, Giyilebilir Tekstil Ürünleri ve Yeni Nesil Film Yapımı' proje başvuruları destek almaya hak kazandı. Tüm bu projelerin toplam bütçesi 19,2 milyon avro olacak."

AR-GE DESTEKLERİ

Programın "Araştırma ve Geliştirme (Ar-Ge)" başlığında 43,4 milyon avro bütçeyle 6 projenin destekleneceğini ifade eden Varank, bunların otomotivden yazılıma, katmanlı imalattan ilaç ve tıbbi cihazlara, KOBİ'lerin dijital dönüşümünden stratejik ürünlerin geliştirilmesine kadar geniş bir yelpazede Türkiye'nin rekabet gücüne büyük katkı sağlayacağına dikkati çekti.

Varank, "Ar-Ge" başlığı altında, TOSB Otomotiv Yan Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nin "Bağlantılı, Otonom ve Elektrikli Araç Teknolojileri ve Hizmetleri İnovasyon Merkezi", Ankara Üniversitesinin "Ankara Yenilikçi Kanser Teranostik Geliştirme Merkezi", Ege Teknopark'ın "Girişimciler İçin Derin Teknoloji İnkübatörü", Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesinin "Alüminyum Sanayinin Dijital Dönüşümü İçin Ortak Araştırma Merkezi", Orta Doğu Teknik Üniversitesinin "ODTÜ Dijital İnovasyon Merkezi" ve Sabancı Üniversitesinin "Doğrudan Dijital Üretim Platformu" projelerinin destek almaya hak kazandığını dile getirdi.