KARTEPE TELEFERİK HATTI PROJESİ TANITIM TOPLANTISI

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, Millî Teknoloji Hamlesi vizyonuyla oluşturulan yerli ve millî bir anlayışla yola devam ettiklerini belirterek, “Milli Teknoloji Hamlesinin gerçekleşmesi için ihtiyacımız olan şey topyekûn bir sahiplenme...

KARTEPE TELEFERİK HATTI PROJESİ TANITIM TOPLANTISI

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, Millî Teknoloji Hamlesi vizyonuyla oluşturulan yerli ve millî bir anlayışla yola devam ettiklerini belirterek, “Milli Teknoloji Hamlesinin gerçekleşmesi için ihtiyacımız olan şey topyekûn bir sahiplenme. Hedefimiz; tüm sektörle, sanayimiz, üniversitelerimiz, araştırma merkezlerimiz, yerel yönetimlerimiz, bilim insanlarımız ve geleceğimiz olan gençlerimizle birlikte ülkemizi dünyanın teknoloji ve üretim merkezi haline getirmek.” dedi.

Bakan Varank, Kocaeli’de “Kartepe Teleferik Hattı Projesi” tanıtım toplantısına katıldı. Buradaki konuşmasında, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Türkiye’ye örnek olacak bir modeli hizmete aldığını kaydeden Bakan Varank, özetle şunları söyledi:

SANAYİ İŞ BİRLİĞİ PROJESİ: Şehrimizin 50 yıllık hayali olan Kartepe Teleferik Hattı’nı Kocaeli Büyükşehir Belediyemiz tamamen kendi kaynaklarıyla Türkiye’de bir ilk olarak Sanayi İş Birliği Projesi kapsamında gerçekleştirilecek. Kocaeli Büyükşehir Belediyemiz, Kartepe Teleferik Hattı Projesini yerli sanayinin gelişimi için kullanacak.

YERLİ VE MİLLİ ANLAYIŞ: Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Millî Teknoloji Hamlesi Vizyonuyla oluşturduğumuz yerli ve millî bir anlayışla yolumuza devam ediyoruz. Milli Teknoloji Hamlesinin gerçekleşmesi için ihtiyacımız olan şey topyekûn bir sahiplenme. Hedefimiz; tüm sektörle, sanayimiz, üniversitelerimiz, araştırma merkezlerimiz, yerel yönetimlerimiz, bilim insanlarımız ve geleceğimiz olan gençlerimizle birlikte ülkemizi dünyanın teknoloji ve üretim merkezi haline getirmek.

TEKNOLOJİ ODAKLI PROJE YÖNETİMİ: Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak yerlileşme, yenilikçilik ve teknoloji transferine yönelik birçok program yürütüyoruz. Sanayi İşbirliği Programı bunlardan bir tanesi. Bu programla, geleneksel satın alma yaklaşımı yerine teknoloji odaklı proje yönetim yaklaşımını getiriyoruz. Yüksek teknolojili ürünlerin dışarıdan hazır alınmasını değil, yerli ve millî bir şekilde üretilmesini benimsiyoruz. Tedarik edilecek ürünün üretiminin yanı sıra, sistem, alt sistem ve diğer tüm bileşenlerinin de yurt içinde tasarlanıp, üretilmesini hedefliyoruz.

YERLİ KATKI: Bu programdaki can alıcı nokta; ihaleye konu ürünün ne kadar yerli katkıyla üretileceğinin, yapılacak teknolojik iş birliklerinin ve ihracat taahhütlerinin teklif veren firmalar tarafından ihalenin en başında ortaya konulması. Bu programla; Bir taraftan yurt içindeki imkân ve kabiliyetleri artırırken, diğer taraftan yan sanayinin, tedarikçilerin, üniversitelerin ve araştırma merkezlerinin de projeye katılımını sağlıyoruz. Bakanlığımızın Ar-Ge destekleriyle ortaya çıkan ürünlerin de bu projelerde kullanılmasına olanak tanıyoruz. Biz daha önce SİP kapsamında kamu kurumlarımızla işbirliği halinde çok önemli projeler ihale ettik.

3 MİLYAR AVRO: Adalet Bakanlığı ile yürüttüğümüz proje sayesinde elektronik izleme sistemi ve ekipmanlarını artık yerli imkânlarla üretiyoruz. Bu elektronik kelepçeler kadına karşı şiddetle mücadelede aktif olarak kullanılıyor. Gençlik ve Spor Bakanlığımızın ihtiyaç duyduğu modern pentatlon silahları ve hedef sistemleri de yine yerli üreticilerimiz tarafından geliştiriliyor. Toplam bedeli yaklaşık 3 milyar avro olan Sanayi İşbirliği Programı kapsamında gerçekleştirilecek diğer kamu ihalelerinin çalışmaları da tüm hızıyla devam ediyor.

ÖNEMLİ İŞ BİRLİĞİ: Kartepe Teleferik Hattı, en önemli Sanayi İş Birliği Projelerimizden bir tanesi olacak. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak, ihale için gerekli teknik çalışmaları belediyemiz ile birlikte yürütüyoruz. Sanayi İş Birliği Projesi kapsamında gerçekleşecek bu ihaleyle, teleferik hattının üretiminde yurt içindeki imkan ve kabiliyetlerin azami oranda kullanılacağı bir sanayileşme modeli oluşacak.

İHALE NİSAN AYINDA: Teleferik sistemini oluşturan araçlar, sistem, alt sistem ve bileşenlerden yurt içinde tasarlanması, geliştirilmesi ve üretilmesi mümkün olanlar Bakanlığımız tarafından belirlenecek. Katma değerli ve nitelikli faaliyetlerin yerli firmalarımız tarafından gerçekleştirilmesi sağlanacak. İnşallah en geç Nisan ayında teleferik ihalesini yapmayı hedefliyoruz.

2 İSTASYON: Zengin bitki örtüsü ve Sapanca Gölü manzarasına sahip Kuzuyayla Tabiat Parkı’na ulaşımı sağlayacak hat 4,7 km uzunluğunda olacak. 2 istasyona ve saatte 1500 kişi taşıma kapasitesine sahip olacak teleferiğimiz aynı anda 10 kişiyi taşıyabilecek kabinlerden oluşacak. Vatandaşlarımıza, yerli ve yabancı turistlere eşsiz bir deneyim yaşatacak. Bu projeyle Türkiye’de ilk defa bir belediye Sanayi İş Birliği Projesine dahil oldu.

BELEDİYELERE SESLENDİ: Tüm belediyelerimize buradan seslenmek istiyorum. Gelin, bu tür ihalelerinizi Sanayi İşbirliği Projesi’ne dahil edin, yerli sanayimizin gelişmesine, ölçek oluşturarak sanayimizin kabiliyet kazanmasına destek olun.

TEKNOLOJİ ODAKLI SANAYİ HAMLESİ: Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı’yla, yurt dışından ithal ettiğimiz birçok yüksek teknolojili ürünün Türkiye’de üretilmesini hedefliyoruz. Geçtiğimiz yıl ilk çağrımızı makine sektöründe yaparak toplam 2 milyar lira yatırım tutarına sahip 20 projeyi desteklemeye başladı. Pompa aksamlarından, rüzgar türbin malzemelerine, büyük boyutlu eklemeli imalat makinesinden servo motor sistemlerine kadar bir çok teknolojiyi artık yerli imkanlarla geliştirip üreteceğiz.

2021 ÇAĞRI PROGRAMI: Titiz bir çalışmayla yatırımını destekleyeceğimiz ürün sayısını 919’a çıkardık ve 2021 çağrı programımızı ilan ettik. Amacımız toplamda 50 milyar dolar dış ticaret açığı verdiğimiz bu 919 ürünü yerli imkanlarla üreterek önce cari açığımızı kapatmak, sonrasında da dış pazarlara ihraç ederek ülkemize net döviz girişi sağlamak. Biz Türkiye’yi, kritik teknolojilerin pazarı değil üreticisi yapmakta kararlıyız.

BÜYÜMESİNİ SÜRDÜREN SAYILI ÜLKELERDENİZ: Salgın sebebiyle yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen büyümesini sürdürebilen sayılı ülkelerden biri olduk. Şubat ayı ihracatımız tüm zamanların en yüksek değerine ulaşarak 16 milyar doları geçti.  Cumhurbaşkanımızın açıkladığı kontrollü normalleşme adımlarıyla ben bu salgının tüm olumsuz yansımalarının yavaş yavaş ortadan kalkacağına inanıyorum.

YERLİLEŞME: Açıkladığımız reformlarla bir yandan vatandaşlarımızın hak ve özgürlüklerini genişletirken, diğer yandan da ülkemizdeki yatırım ortamını yerli ve yabancı yatırımcılar için çok daha cazip hale getiriyoruz. Bütün bu reformlarla beraber yerlileşme noktasındaki çalışmalarımıza da hız kesmeden devam edeceğiz.

Toplantıya, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz ile Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın da katıldı.

Görüntü için ftp adresi: ftp://212.174.38.248/

Haberin Videosu için    : youtu.be/X8pzDkb5GAg

Teleferik Projesi Tanıtım Filmi: youtu.be/hCm7AqmPO0A