BAŞKENT’E 26 YENİ FABRİKA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara Sanayi Odası 2. Organize Sanayi Bölgesinde pandemi döneminde faaliyete geçen 26 fabrika ile inşası tamamlanan altyapı ve üstyapı tesislerinin resmi açılışını gerçekleştirdi. OSB’nin temelini 2005 yılında kendisinin attığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan...

BAŞKENT’E 26 YENİ FABRİKA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara Sanayi Odası 2. Organize Sanayi Bölgesinde pandemi döneminde faaliyete geçen 26 fabrika ile inşası tamamlanan altyapı ve üstyapı tesislerinin resmi açılışını gerçekleştirdi. OSB’nin temelini 2005 yılında kendisinin attığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplamda 1 milyar 600 milyon liralık yatırım bedeliyle hayata geçen yeni fabrikalarda salgın sürecinde bin 670 kişiye iş imkanı sunulduğunu söyledi.

Mitaş Endüstri Fabrikasında düzenlenen resmi açılış törenine Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Ankara Valisi Vasip Şahin, AK Parti Genel Sekreteri Fatih Şahin, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir katıldı.

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, özetle şunları söyledi:

YATIRIMLARA HIZ VERDİ: Bugün burada Ankara’mıza kazandırdığımız 26 yeni fabrikanın yanı sıra, 2500 kişi kapasiteli bir camiyi, arıtma tesisini, test merkezini, çevre analiz laboratuvarını, enerji hatlarını da hizmete açıyoruz. Açılışın yaptığımız bu tesislerin çok önemli bir ortak özelliği bulunuyor, bu fabrikaların tamamı salgın sürecinde yatırımlarını tamlayarak faaliyete geçmiştir. Tüm dünyada belirsizliğin hüküm sürdüğü, tedarik zincirlerinde aksamaların olduğu, birçok ülkede ticari hayatın neredeyse durma noktasına geldiği bir dönemde Türk iş dünyası yatırımlarına hız vermiştir.

EN GÜZEL CEVAP: Esasen bu üretim tesisleri ülkemizin gücünü göstermenin yanında, salgının başından beri sürekli ‘yandık, bittik, battık’ diyerek millete karamsarlık pompalayan felaket tellallarına verilmiş en güzel cevaptır. Türkiye, kendi ülkelerine yabancıların gözünden bakan özgüven yoksunu kifayetsizlere rağmen, ekonomide, üretimde, tarımda, ticarette başarı çıtasını her geçen gün daha yükseğe taşımaktadır. Bu başarının mimarları ise Türkiye’nin gerçek potansiyelini bilerek yatırımlarını artıran sanayicilerimiz, iş adalarımız ve onlara omuz veren emekçi kardeşlerimizdir.

TEŞVİK BELGESİ VERDİK: Toplamda 1 milyar 600 milyon liralık bir yatırım bedeliyle hayata geçen bu fabrikalar, salgın döneminde bin 670 kardeşimize iş imkanı sundu. Biz de bu kritik süreçte sağladığımız destek ve teşviklerle daima yatırımcılarımızın yanında olduk. Hizmete aldığımız üretim tesislerinin büyük çoğunluğuna teşvik belgesi vererek devletimizin imkanlarından faydalandırdık. Ayrıca, altyapı yatırımlarından arıtma tesislerin, hizmet destek alanlarından elektrik ve doğal gaz hatlarına, ibadethanelerden diğer donatılara kadar girişimcilerimizin her türlü ihtiyacını karşıladık.

VİZYONUN ÜRÜNÜ: OSB’lerde faaliyet gösteren firmalarımızın sadece çalışmaya, üretme, yeni projeler geliştirmeye odaklanabilmeleri için tüm imkanlarımızı seferber ettik. Temelini 2005 yılı Şubat ayında bizzat attığım Ankara Sanayi Odası 2. Organize Sanayi Bölgesi, işte bu vizyonumuzun ürünüdür. Bu bölge 16 yıl önce çorak bir araziyken, attığımız adımlar sayesinde hamdolsun bugün yaklaşık 11 milyon metrekarelik alanda 111 firmaya ev sahipliği yapan örnek bir üretim üssüne dönüşmüştür. Bu yatırımların Türkiye’ye kazandırılmasında emeği gecen Sanayi ve Teknoloji Bakanımızı ve ekibini, OSB Yönetimini ve elbette iş dünyamızın babayiğitlerini canı gönülden tebrik ediyorum.

TARİHİ DEĞİŞİM: Türkiye, siyaset, demokrasi, diplomasi yanında ekonomide de köklü bir dönüşümden geçiyor. Marshall yardımlarından beri küresel üretim ağının çeperinde tutulan ekonomimiz, uzun yıllar sonra ilk defa kendi mecrasını yine kendi gücüyle buluyor. İhracat ve sanayi başta olmak üzere tüm temel veriler Türk ekonomisinde yaşanan bu tarihi değişimi ortaya koyuyor. Dünya ekonomisinin yüzde 3 küçüldüğü, küresel ticaretin yüzde 10’a yakın daraldığı, 2020 yılında biz yüzde 1,8 büyüme kaydettik, bu oranla G-20 ülkeleri arasında ikinci sırada yer aldık. Aynı şekilde 2021 yılının ilk çeyreğinde yüzde 7’lik büyümeyi yakaladık, inşallah ikinci çeyreği de ciddi bir büyümeyle kapatacağız.

CUMHURİYET TARİHİNİN ZİRVESİ: Sanayi üretimi Haziran ayı itibarıyla çeyreklik bazda yüzde 41, yıllık bazda ise yüzde 24 artış gösterdi. Bu rakamlarla Türkiye sanayi üretim endeksinde Avrupa ülkeleri arasında zirveye yerleşti. İhracatta ise yılın ilk yarısını rekorla kapattık. Temmuz ayında ihracatımız yüzde 10 artışla 16,4 milyar dolara ulaştı. Ocak-Temmuz dönemi ihracatı ise geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 35 artışla 121,4 milyar dolara yükseldi. Son 12 aylık ihracatımız ise 201,5 milyar dolara yükselerek Cumhuriyet tarihimizin zirvesine çıktı, böylece ihracatta ilk defa 200 milyar dolar rakamını aşmış olduk. İhracatın ithalatı karşılama oranı da Ocak-Temmuz döneminde geçtiğimiz yıla göre 5,6 puan artarak yüzde 82,7’ye yükseldi.

GİRİŞİM EKONOMİSİ: Tüm bu rakamların detayına indiğimizde şu gerçeği çok daha iyi görüyoruz: Türk ekonomisi talep, üretim ve ihracat açısından dengeli bir çizgide ilerleyerek günden güne bir girişim ekonomisine dönüşüyor. Ülkemizin geleceği bakımından bu değişimi en az savunma sanayinde elde ettiğimiz tarihi başarılar kadar önemsiyoruz. Türkiye, bir taraftan ayağına vurulan prangaları parçalarken, diğer taraftan özellikle üretim ve ihracatta dünyada artık yeni bir lige yükseliyor.

ATILIM VE ŞAHLANIŞ DÖNEMİ: Büyümeden sanayi üretimine, ihracattan güven endekslerine kadar tüm göstergelerde yaşanan pozitif gelişmeler istihdama da yansımıştır. Geçtiğimiz hafta açıklanan Haziran ayı işsizlik rakamlarında işsizlik rekor düşüşle yüzde 10,6’ya geriledi, böylece Türk ekonomisi toparlanma sürecini geride bırakarak atılım ve şahlanış dönemine girdiğini ispatlamış oldu. Bu gerçeği uzun süredir ülkemize tarafgir davranan yabancı kuruluşlar da kabullenmeye başladı.

İŞÇİLERLE KAYNAK YAPTI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, fabrikaya gelişinde işçiler tarafından alkışlarla karşılandı. Tören öncesi fabrikada kaynakçı önlüğü ve eldiveni giyen, koruyucu gözlük takan Erdoğan, Avrupa'ya ihraç edilecek enerji nakil hattına ait bağlantı aparatına kaynak işlemi yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, beraberindeki fabrika sahipleriyle kurdele keserek fabrikaların ve altyapı tesislerinin açılışını yaptı.

EN YEŞİL OSB

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 16 yıl önce temelini attığı ASO 2. OSB’deki toplam 111 fabrikada 9 bin kişiye istihdam sağlanıyor. Halen 123 tesisin inşaatı devam ediyor. Üretime geçen 26 tesis için yaklaşık 1 milyar 614 milyon TL yatırım yapıldı ve bin 670 kişiye yeni istihdam sağlandı. En Yeşil OSB unvanını sahip ASO 2. OSB’de 400 bin ağaç bulunuyor. 2021 yılı sonuna kadar 5 bin ağaç dikilmesi planlanıyor. Resmi açılışı yapılan üstyapı tesisleri arasında ASO 2. OSB Camisi de bulunuyor.

Haberin videosu için:youtu.be/hbw6gRAoBks?t=55

FTP Adresi:ftp://212.174.38.248/