AVRASYA YÜKSEKÖĞRETİM ZİRVESİ

Dünyanın en kapsamlı yükseköğretim kuruluşlarından biri olan Avrasya Üniversiteler Birliği’nin düzenlediği 5. Avrasya Yükseköğretim Zirvesi başladı. Zirvenin açılışında konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Türkiye’yi yükseköğretimde global bir marka haline getirmek istiyoruz.” dedi...

5 dakikada okunur
Tarafından YapısalNet Editör
AVRASYA YÜKSEKÖĞRETİM ZİRVESİ

Dünyanın en kapsamlı yükseköğretim kuruluşlarından biri olan Avrasya Üniversiteler Birliği’nin düzenlediği 5. Avrasya Yükseköğretim Zirvesi başladı. Zirvenin açılışında konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Türkiye’yi yükseköğretimde global bir marka haline getirmek istiyoruz.” dedi.

Lütfi Kırdar Kongre Merkezinde gerçekleştirilen zirvenin açılışına Bakan Varank’ın yanı sıra, Avrupa Birliği Göç ve Mülteci Çalışmaları önceki Dönem Komiseri Dimitris Avramopolous, KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Ürdün Yükseköğretim ve Bilimsel Araştırma Bakanı Dr. Muhyieddeen Toug, YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Rahmi Er, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, Avrasya Üniversiteler Birliği Başkanı Doç. Dr. Mustafa Aydın katıldı.

Açılış töreninde konuşan Varank, şunları söyledi:

KAPASİTELERİNİ GÜÇLENDİRİYORUZ: Türkiye’yi yükseköğretimde global bir marka haline getirmek istiyoruz. Bunun için üniversitelerimizin kapasitelerini; yetkinlik düzeyleri ve bölgesel ihtiyaçları dikkate alarak daha da güçlendiriyoruz. Bölgesel kalkınma misyonu çerçevesinde seçilen pilot üniversitelere, ihtisaslaşma destekleri veriyoruz. Bu uygulamayı sürdüreceğiz.

MÜKEMMELİYET MERKEZLERİ PROGRAMI: Önümüzdeki dönemde, bu farkındalığın katlanarak artacağına yürekten inanıyorum. Yenilikçi bir bakış açısıyla tasarladığımız Mükemmeliyet Merkezi Programıyla; akademi ve sanayinin birlikte iş yapmasını sağlayacak bir yapı oluşturduk. Program dâhilinde bu sene yaklaşık 200 milyon lira bütçeli 10 projeye kaynak aktaracağız.

SANAYİ DOKTORA PROGRAMI: İlk defa geçen sene uygulamaya başladığımız Sanayi Doktora Programıyla, akademide yetişen insan kaynağının bizzat sahaya inmesini hedefledik. Bu programda Gençlerimiz, eğitimleri boyunca burs almanın yanı sıra, mezun olduktan sonra sanayide istihdam edilirlerse 3 sene boyunca maaş desteği de alacaklar.

ULUSLARARASI LİDER ARAŞTIRMACILAR: Hem beyin göçünü tersine çevirmek, hem de beyin göçünü engellemek adına güçlü politikalar uyguluyoruz. Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı’nı Sayın Cumhurbaşkanımız bizzat ilan etti. Burada amacımız, ülkemizi dünyanın her yerinden üst düzey araştırmacılar için bir çekim merkezi haline getirmek.

HAYAL GÖRÜYORSUNUZ DEDİLER: Programı ilk ilan ettiğimizde Türkiye’ye kim gelir diye soran maalesef muhalif kesimler oldu. ‘Türkiye’ye kim gelir, Hayal görüyorsunuz’ dediler. Ama sonuçlar ortada. Bu programa sadece Dünya Üniversite Sıralamasında ilk 100 üniversite, dünyada en çok Ar-Ge harcaması yapan ilk 2 bin 500 Şirket, Dünya Araştırma Enstitüleri sırlamasında ilk 250 araştırma enstitüsünde çalışmış araştırmacılar başvurabildi. Bu kapsamda, 98’i Türk 29’u yabancı uyruklu 127 üst düzey araştırmacı desteğe hak kazandı.

CEVVAL GENÇLERİMİZ VAR: Girişimcilik ve inovasyon alanlarında ne denli aktifseniz, kalkınma hızınız da o denli artıyor. Bizim maşallah çok cevval gençlerimiz var. Özellikle teknoloji tabanlı işlerde Türkiye büyük bir potansiyele sahip. Oyun sektöründen biyo-teknolojiye, akıllı malzemelerden perakende sektörüne varıncaya dek pek çok yenilikçi uygulama üzerinde çalışan girişimcilerimiz bulunuyor. Biz de onların önünü açacak politikalara öncelik veriyoruz.

YURT DIŞI PAZARLARI HEDEFLEYİN: Teknolojiyi odağına alıp, ölçeklenebilir iş modeline sahip her girişim aslında büyüme potansiyeli taşıyor. Bu potansiyeli hayata geçirmek için 3 hususun önemli olduğunun altını çizmemiz gerekiyor: Eğer başarılı olmak istiyorsanız, girişiminiz henüz daha fikir aşamasındayken yurt dışı pazarları hedeflemelisiniz. Bir diğer başarı faktörü de; işbirliklerine açık olmaktan geçiyor. Kendi yetkinliklerinizin tıkandığı noktalarda, mutlaka bir üçüncü gözden yardım istemekten çekinmemelisiniz. Son olarak da inovasyon tanımınızı net bir şekilde yapmalısınız, yani yaptığınız iş her ne olursa olsun, yeni bir piyasa oluşturmayı başarmalısınız.

KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Çavuşoğlu, KKTC’nin üniversiteler adası olarak nitelendirildiğini kaydederek, üniversiteler adası hedefine ulaşmak için her gün yeni bir adımın atıldığını dile getirdi. Çavuşoğlu, geleceği birlikte kurmak için bu yolculuğa katkı koymaya devam edeceklerini bildirdi.

YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Rahmi Er, Türkiye’den ve dünyanın dört bir yanından katılımın olduğu zirvenin taşıdığı önemi vurgulayarak, Türkiye’nin dünya akademisinde etkin çalışan bir ülke olma yolunda kararlılıkla ilerlediğini ifade etti.

TİM Başkanı İsmail Gülle, beşincisi gerçekleştirilen zirvenin sonuçlarının eğitime ve ihracata yapacağı katkıya işaret etti.

DEİK Başkanı Nail Olpak, öğrencilerin uluslararası anlamda, karşılıklı eğitim görmelerini iş dünyası olarak önemsediklerini belirterek, bunun ülkeler arası iletişime yaptığı katkıya değindi.

Avrasya Üniversiteler Birliği Başkanı Aydın, zirveye 2 bin 500 civarında katılım sağlandığına işaret ederek, katılımcıların tecrübe paylaşımının çok önemli olduğunu belirtti.

Varank, konuşmasının ardından zirve kapsamında gerçekleştirilen Imagine Tomorrow Uluslararası Girişimcilik ve İnovasyon etkinliğinde ödül kazanan girişimcilere ödüllerini takdim etti.

YOĞUN KATILIM

Bu yılki teması ‘Uluslararası Eğitim için Birleşiyoruz’ olan ve 21 Şubat’ta sona erecek zirveye, 60 ülkeden 200 üniversite ile 2 bin 500’ün üzerinde rektör, rektör yardımcısı, akademisyen ve uluslararası eğitim sektöründen uzman katılıyor.

NELER KONUŞULACAK?

Zirvede uluslararasılaşma, eğitim politikaları, öğrenci değişim programları, bölgenin eğitim stratejileri, fırsatlar ile yükseköğretimde kadın liderliğinin geliştirilmesine yönelik konular ele alınacak.

Görüntü için ftp adresi

Adres: ftp://212.174.38.248/