Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde ve TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinesinde gerçekleşecek olan 4. Ulusal Antarktika Bilim Seferi heyeti hazırlıklarını tamamlamasının ardından İstanbul Havalimanı'ndan yola çıktı. 24 kişilik bilim heyetini, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve bilim insanlarının aileleri uğurladı. Bakan Varank, 4. Ulusal Antarktika Bilim Seferi'nde elde edilecek verilerin uluslararası bilimsel yayınlarla tüm dünyaya açılacağını belirterek, "Seferimiz kapsamındaki araştırmalar sayesinde kıtadaki fiziki varlığımızı perçinleyecek kalıcı Türk Antarktik Bilim Üssü çalışmalarında son aşamaya geçmiş olacağız." dedi.
Antarktika'ya 4. Bilim Seferi ekibi yola çıktı. Sefer öncesi, "hayatta kalma" eğitimlerini tamamlayarak görev için hazır hale gelen 24 katılımcı, Türk Hava Yolları (THY) sponsorluğunda Brezilya'ya uçtu. Ekibi, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve bilim insanlarının aileleri uğurladı. Şili'den gemiye katılacak olan bilim ekibi, Geçici Türk Bilim Kampı'nın konuşlandığı Horseshoe Adası’nda demirleyerek, helikopter ve botlarla çalışmalarını yapacak. Uğurlama töreninde konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, şunları kaydetti:
HEYECANLI VE MEŞAKKATLİ YOLCULUK: Antarktika’ya düzenlenecek Dördüncü Ulusal Bilim Seferi kapsamında 24 kişilik sefer ekibimiz; uzun, heyecanlı, bir o kadar da meşakkatli bir yolculuğa çıkacak. Sözlerimin başında, hafta içinde yaşadığımız ve hepimizi derinden etkileyen, Bahçesaray’daki çığ felaketleri ve İstanbul’daki uçak kazasında hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Rabbim, ülkemize bir daha bu tür acılar yaşatmasın.
ÇALIŞMALARA HIZ KAZANDIRDIK: Antarktika kıtası herhangi bir ülkenin yönetimi altında değil. Kıtanın idaresi, Antarktika Anlaşmasına üye danışman ülkelerin oylarıyla, yürütülüyor. Bu anlaşmaya 1995 yılında gözlemci statüsüyle taraf olduk. Nihai hedefimiz danışman ülke konumuna geçerek kıtanın geleceğinde söz sahibi olmak. İşte bu hedefe ulaşmak için, sorumluluklarımızı yerine getirmek üzere 2017 yılından bu yana çalışmalarımıza hız kazandırdık.
ANTARKTİKA'DA EV SAHİBİ: Antarktik Araştırmalar Bilimsel Komitesi’ne üye olduk. Antarktika Çevre Koruma Protokolünü kabul ettik. Hepsinden daha da önemlisi her yıl kesintisiz bir şekilde bilim seferleri düzenlemeye başladık. Bu sayede, literatüre kazandırdığımız bilimsel yayınların yanı sıra, birçok bilimsel çalışmanın yayın hazırlıkları da sürüyor. Geçen sene kıtadaki geçici bilim yerleşkemizi kurduk. Dolayısıyla bu seferde, Antarktika’ya misafir değil, adeta ev sahibi olarak gidiyoruz.
15 PROJE: Geçici üssümüz, 1 ay süreyle araştırmacılarımıza hizmet verecek. Sefer ekibimiz; yer bilimleri, canlı bilimleri ve deniz bilimleri alanında olmak üzere 3 ana kategoride 15 proje yürütecek. Bunlardan birine özellikle vurgu yapmak istiyorum. Antarktika’ya kuracağımız 3 farklı Küresel Seyir Uydu Sistemi sayesinde konum doğrulaması yapabileceğiz. Sistemlerimizden birisi doğrudan uluslararası ağa dâhil edilecek. Atacağımız bu adımla, İngiltere ve Amerika’yla da işbirliğimiz başlamış olacak. Deniz tabanını haritalama çalışmalarımız da devam edecek.
VERİLER TÜM DÜNYAYA AÇILACAK: Sefer ekibinin kıtadaki çalışmalarını ve yaşanan zorlukları da bir belgeselle ölümsüzleştirmek istiyoruz. Seferden elde edilecek veriler uluslararası bilimsel yayınlarla tüm dünyaya açılacak. Dördüncü Bilim Seferimiz kapsamındaki araştırmalar sayesinde kıtadaki fiziki varlığımızı perçinleyecek kalıcı Türk Antarktik Bilim Üssü çalışmalarında son aşamaya geçmiş olacağız.
TÜM ARAŞTIRMACILARA DAVET: TÜBİTAK ilk defa geçtiğimiz sene tüm Türkiye’ye açık sefer-odaklı bir çağrı yayınladı. Bundan sonraki çağrıları da TÜBİTAK aracılığıyla yapmaya devam edeceğiz. Konuya ilgi duyan ve çalışmalarını derinleştirmek isteyen tüm araştırmacılarımızı bu çağrıları yakından takip etmeye davet ediyorum.
KADIN DAYANIŞMASI ÖRNEĞİ: Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Fatma Şahin ve Kutup Araştırmaları Enstitüsü Müdürümüz Sayın Burcu Özsoy’da sefer ekibini Antarktika’ya kadar yalnız bırakmayacak. King George Adası’na kadar ekibe iştirak edecek. Bilimde kadın dayanışmasının çok güzel bir örneğini göreceğiz. Bu iki ismin ekibe eşlik ediyor olmaları, moral vermenin yanı sıra, aslında ülkemizdeki gençlere ve kadınlara güçlü bir mesaj veriyor. Bilim, teknoloji ve mühendislik alanlarına özellikle genç kızlarımızın daha yoğun bir şekilde yönelmesini istiyoruz. Onların attıkları bu adımlar genç kardeşlerimize, kızlarımıza umut olacak, onları bilime ve teknolojiye teşvik edecek.
15 BİN KİLOMETRELİK YOLCULUK: Kutup araştırmaları, dünyanın geçmişine olduğu kadar, geleceğine de ışık tutan bir nitelik taşıyor. 4. Ulusal Bilim Seferimize sponsor olan Türk Havayolları’na, Hasan Kalyoncu Üniversitesi’ne ve TÜRKSAT’a çok teşekkür ediyorum. Sefer ekibimiz birazdan, ailelerine veda edip 15 Bin kilometrelik gerçekten zor ve cesaret isteyen bir yolculuğa çıkacak. Ekibimizin, Şanlı bayrağımızın gururla dalgalandığı Beyaz Kıta’da önemli çalışmalar yapacağına yürekten inanıyor, her birine başarılar diliyorum.
TÜRK BAYRAĞI ANTARKTİKA'DA DALGALANACAK
Bakan Varank ve beraberindeki heyet, bilim ekibi ile toplu fotoğraf çekimine katıldı. Bakan Varank, Türk bayrağını TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) çatısı altında kurulan KARE'nin müdürü, sefer koordinatörü Doç. Dr. Burcu Özsoy'a teslim etti. Bakanlık flaması ise İstanbul Valisi Ali Yerlikaya tarafından Antarktika'ya uğurlanmak üzere sefer lideri Prof. Dr. Ersan Başar'a teslim edildi.
BİRÇOK KURUM BİR ARADA
TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinesindeki 4. Ulusal Antarktika Bilim Seferi, Harita Genel Müdürlüğü, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Kırklareli Üniversitesi, Ege Üniversitesi, İstanbul Medeniyet Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi'nden bilim insanları tarafından gerçekleştirilecek.
Türk Hava Yolları, Gaziantep Hasan Kalyoncu Üniversitesi, İGA Hava İşletmesi ve Türksat sponsorluğunda gerçekleşen "4. Ulusal Antarktika Bilim Seferi" heyetinin uğurlama törenine, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Bakan Yardımcıları Hasan Büyükdede, Çetin Ali Dönmez ve Mehmet Kacır, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, TÜBA Başkanı Muzaffer Şeker, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bahri Şahin, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Edibe Sözen, İGA İcra Kurulu Üyesi Mehmet Kalyoncu, İGA Üst Yöneticisi (CEO) Kadri Samsunlu ve bilim heyetinin aileleri katıldı.
Tören öncesinde, Bakan Varank, Anadolu Ajansının (AA), Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile iş birliği yaparak hazırladığı ve Türkiye'nin Antarktika'ya düzenlediği seferlerle kıtaya yönelik hedeflerinin anlatıldığı "Türkiye'nin Beyaz Kıta Yolculuğu: Antarktika Seferleri" kitabının standını ziyaret etti.
Törende sefer ekibini Antarktika'ya kadar eşlik edecek Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan Şahin tarafından Gaziantep'ten getirilen getirilen baklavalar Bakan Varank, Vali Yerlikaya ve Başkan Şahin tarafından bilim heyetine ikram edildi.
Görüntü için ftp adresi
Adres: ftp://212.174.38.248/