Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gelişmelerin 2020 yılının pozitif büyüme oranıyla kapatılacağına işaret ettiğini belirterek, "Üretim, yatırım, istihdam hedeflerimizle birlikte ihracat potansiyelimiz de hedeflerimize ulaşmada önemli bir yere sahiptir. Salgın şartlarına rağmen ocak-kasım döneminde 152 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. Bu başarıda pay sahibi olan tüm kurumlarımızı, ihracatçılarımızı, girişimcilerimizi tebrik ediyorum.” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Ticaret Bakanlığı'nın koordinasyonunda Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından bu yıl 8'incisi gerçekleştirilen "Türkiye İnovasyon Haftası" kapsamında, İnovaLİG 2019 Şampiyonları açıklandı. Firmalara ödüllerini, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli ve TİM Başkanı İsmail Gülle takdim etti.
ERDOĞAN’DAN VİDEO MESAJ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 8. Türkiye İnovasyon Haftası programına bir video mesaj gönderdi. Konuşmasına katılımcıları selamlayarak başlayan Erdoğan, “İlk yıl 460 firmanın katıldığı İnovaLİG'e, bu sene 1236 firmanın başvuru yapmış olmasını, yakalanan başarının bir işareti olarak görüyorum. Farklı alanlarda binlerce yenilikçi fikri buluşturan bu projeyle, ülkemize çok ciddi bir fikri sermaye girişinin sağlandığına inanıyorum. Bu vesileyle fikirleriyle, eleştirileriyle, teklif ve tecrübeleriyle sekizinci Türkiye İnovasyon Haftasını zenginleştiren herkese şükranlarımı sunuyorum.” ifadelerini kullandı.
GÜÇLÜ TOPARLANMA
İnsanlık olarak koronavirüs salgını dolayısıyla her bakımdan zorlu, bir o kadar da farklı bir dönemden geçildiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Nitekim yılın ikinci çeyreğinde salgının etkisiyle küçülen ekonomimiz, üçüncü çeyrekte güçlü bir toparlanmayla yüzde 6,7 büyüdü. Bu oranla dünyada en hızlı büyüyen ülke olduk. Aynı şekilde yılın son çeyreğine de güzel bir başlangıç yaptık. Ekim ayında sanayi üretimi yıllık yüzde 10,2 artarken, imalat sanayisindeki artış yüzde 11'i buldu. İmalat sanayi kapasite kullanım oranı, Ekim'de yüzde 75,4 seviyesine, kasımda ise yüzde 75,8 seviyesine yükseldi. Sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında ciro endeksindeki yıllık artış ekimde yüzde 31 oldu. İhracatımız ise ekim ve kasımda 16-17 milyar dolar bandında gerçekleşti.” dedi.
152 MİLYAR DOLAR İHRACAT
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Tüm bu gelişmeler, 2020 yılını beklentilerimiz doğrultusunda pozitif bir büyüme oranıyla kapatacağımıza işaret ediyor. Üretim, yatırım, istihdam hedeflerimizle birlikte ihracat potansiyelimiz de hedeflerimize ulaşmada önemli bir yere sahiptir. Salgın şartlarına rağmen ocak-kasım döneminde 152 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. Bu başarıda pay sahibi olan tüm kurumlarımızı, ihracatçılarımızı, girişimcilerimizi tebrik ediyorum.” diye konuştu.
DİJİTAL DÖNÜŞÜM
Bakan Varank, Kovid-19 salgınıyla birlikte küresel ekonomideki daralmaya rağmen inovasyon ve dijital dönüşüm süreçlerinin hızlandığına işaret ederek, “Şirketler yetkinliklerini artırmak için bu alanlara önemli yatırımlar yaptı. İşletmelerin birçoğu hizmet ve üretim süreçlerinde, yönetim yapılarında dijitalleşmeyi ve daha inovatif yaklaşımları benimsemiş durumda. Salgın sonrası dönemde de bu eğilimin hızlanarak devam etmesini bekliyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.
YENİLİKÇİLİK VE KÜRESEL REKABET
Yenilikçiliğin küresel rekabette artık bir tercih değil zorunluluk haline geldiğine dikkati çeken Varank, “Bunun bilinciyle Türkiye'nin inovasyon politikalarını geliştiriyoruz. Bu noktada ülkemizin önemli bir potansiyeli var. Yenilikçilik ruhuna sahip genç ve dinamik nüfusumuz en önemli avantajımız. Güçlü sanayi altyapımız değişimlere hızla adapte olabiliyor. Her geçen gün gelişen girişimcilik ve Ar-Ge ekosistemimizin pozitif etkileri hızlanarak artıyor. Üretkenliğimizi, teknolojik ilerlememizi ve inovasyon becerilerimizi hedeflerimizle uyumlu şekilde yukarı taşımanın derdindeyiz.” dedi.
“REKABET GÜCÜ VE PAZAR PAYI”
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, inovasyonun ise bir fikri geliştirmek ve onu uygulanabilir hale getirip soruna ya da farklılaşma arayışına çözüm sağlamak olduğuna işaret ederek, “İnovasyon rekabet gücünü ve pazar payını arttırmak, yeni pazarlara hitap koşullarını da oluşturmak içindir. İnovasyon süreklilik arz eden bir süreçtir. Alanında ilk ve öncü olan bir ürün veya hizmet sunmuş olsak bile eğer devamını getiremezsek sağladığı faydayı sınırlamış oluruz." diye konuştu.
“İNOVASYONA DAYALI VE KATMA DEĞERLİ ÜRÜN İHRACATI”
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, inovasyona dayalı ve katma değerli ürün ihracatının artırılmasının en önem verdikleri konulardan olduğunu belirterek, "Özellikle yerli katma değer alanında önemli ilerleme sunacak, ürünlerimizin küresel değer zincirlerindeki konumunu güçlendirecek yenilikçi yatırım ve projeleri desteklemeyi arzu ediyor, çalışmalarımızı bu yönde titizlikle sürdürüyoruz." dedi.
“ÜRETEN VE BAĞIMSIZLIĞINI KORUYAN SANAYİ”
Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, inovasyonun spordaki önemine vurgu yaparak, "Sporda inovasyon, sağlıklı bir toplumu inşa etme, elit sporcularımızın performansını artırma, onlara katkı sağlama yolunda ve bu vesileyle de spor turizmi noktasında pek çok anlamda elimizi güçlendiren bir konu." dedi.
“BİLGİ VE İNOVASYON”
Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, Türkiye'nin tarımsal hasılada Avrupa'da lider, dünyada ilk 10 arasında olduğunu belirterek, "Tabi büyüme ve hasılayı daha da yukarı taşımak, verimliliği ve kişi başına faydayı artırmakla mümkün. Bunu da ancak bilgi ve inovasyonla yapabiliriz." ifadesini kullandı.
Pakdemirli, gelecek 10 yılda bilginin ve inovasyonun rekabette söz sahibi olduğu bir dönem yaşanacağını dile getirdi.
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da 8. Türkiye İnovasyon Haftası programına bir video mesaj gönderdi.
“İHRACATLA YÜKSELEN TÜRKİYE”
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, ihracatın inovasyonla birlikte yükseleceğini belirterek, “Bugün katma değerli üretim, sürdürülebilirlik, markalaşma ve inovasyon alanlarında atacağımız her adım, ihracatla yükselen Türkiye'nin teminatı olacaktır.” dedi.
5 ANA KATEGORİ
İnovaLİG ödülleri her yıl inovasyonun 5 ana kategorisinde, "İnovasyon Stratejisi", "İnovasyon Organizasyonu ve Kültürü", "İnovasyon Döngüsü", "İnovasyon Kaynakları", "İnovasyon Sonuçları" olarak dağıtılıyor. Bu yıl hem "Büyük Firmalar" hem de "KOBİ" olmak üzere 2 ayrı ölçekte İnovaLİG Şampiyonları belirlendi.
TİM İnovaLİG 2019 Şampiyonları sonuçlarına göre, "Büyük Firmalar" kategorisinde "İnovasyon Stratejisi"nde Arçelik AŞ, "İnovasyon Organizasyonu ve Kültürü"nde Brisa Bridgestone Sabancı Lastik Sanayi ve Ticaret AŞ, "İnovasyon Döngüsü"nde Sun Tekstil San. ve Tic. AŞ, "İnovasyon Kaynakları"nda Havelsan Hava Elektronik Sanayi ve Ticaret AŞ, "İnovasyon Sonuçları"nda Estaş Eksantrik San. ve Tic. AŞ birinci oldu.
Görüntü için ftp adresi : ftp://212.174.38.248/
Haberin Videosu için: youtu.be/Sxn3Npa5vGE