Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yatırım, üretim, Ar-Ge ve istihdam alanında verilen desteklere işaret ederek, “Şimdi girişimcinin yatırım zamanıdır. Yatırım istihdamı getirecektir. İstihdam üretimi ve ardından da rekabeti getirecektir. Üzerimize düşen her şeyi yapıyoruz. Girişimci de üzerine düşeni yapsın. Sonra geç kalırsınız." dedi.
GÜÇLÜ ARAŞTIRMA ALTYAPISI
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Teknopark İstanbul 2. Etap Açılış Töreni'nde konuştu. Türkiye'nin 207 üniversitesi, bin 234 Ar-Ge merkezi, 365 tasarım merkezi ve 85 teknoloji geliştirme bölgesinden oluşan güçlü araştırma altyapısına sahip bir ülke haline geldiğini belirten Erdoğan, "Bu merkezler birbirinden kıymetli firmalara, girişimcilere ve cevval gençlerimize ev sahipliği yapıyor. Akademik ve teknik bilginin ekonomik değere dönüştüğü bu sistemde üretilen her unsur, ülkemizin hedeflerine yaklaşmasına katkı sağlıyor.” dedi.
5 BİNİN ÜZERİNDE ÇALIŞAN
Teknopark İstanbul'da 312 şirket ve kuluçka merkezindeki girişimcilerin 5 binin üzerinde çalışanı istihdam ettiğini kaydederek, "Savunma sanayi başta olmak üzere pek çok alanda öncü projeler burada ortaya çıktı. ASELSAN, TAI, TEI, Roketsan, BMC Power gibi büyük şirketler, Altınay Havacılık, Fourtech, Femsan, Armelsan, Figes gibi yüksek teknoloji firmaları burada yerli ve milli projelere imza atıyor. Ülkemizin gururu MİLGEM Korvet, Altay Tankı, ANKA İHA, AKYA Torpido ve LHD amfibi hücum gemisi gibi projelerin Ar-Ge çalışmaları Teknopark İstanbul'da yürütülüyor.” diye konuştu.
REKABET GÜCÜ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ar-Ge çalışmaları ticari değere dönüştükçe Türkiye'nin rekabet gücünün de artığını vurguladı.
4 AYRI KÜMELENME
Teknopark İstanbul Teknoloji Transfer Ofisi'nin 4 ayrı kümelenmeyi desteklediğine değinen Erdoğan, savunma, havacılık ve uzay, sağlık endüstrisi, denizcilik ve siber güvenlik kümelenmelerinin dışa bağımlılığı ortadan kaldırmak, milli teknolojileri üretmek, yerli sanayiyi bir üst lige çıkarmak hedefleriyle çalışmalarını sürdürdüğünü anlattı.
FİLİZLENEN GİRİŞİMLER
Erdoğan, kritik şirketlerin yanı sıra yeni filizlenen girişimlerin de Teknopark İstanbul'un imkanlarından faydalandığını belirterek, "Halen 95'i aşkın girişimci, inovatif ve derin teknoloji tabanlı iş fikirleri üzerinde Ar-Ge çalışmalarını burada yürütüyor. Bunların arasında laboratuvarda yapay elmas üreten, anne sütünü zehirli kimyasallardan arındıran, yapay zeka ile risk tahmini yapan, sahte ilaçların tespitini sağlayan, akciğer kanserinin üç boyutlu navigasyon yöntemiyle teşhisini kolaylaştıran çalışmaları yürüten gruplar da burada bulunuyor." değerlendirmesini yaptı.
GÜÇ ORTAKLIĞI
Erdoğan, Teknopark İstanbul'un bu günlere gelmesinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca sunulan desteklerin yanında Savunma Sanayii Başkanlığı ile İstanbul Ticaret Odası'nın güç ortaklığının da önemli rol oynadığını söyledi.
ÖRNEK TEKNOPARK
Teknopark İstanbul’da yürütülen çalışmaların diğer teknoparklara da örnek olduğunu anlatan Erdoğan, tüm etapları tamamlandığında burasının 1,5 milyon metrekarelik kapalı alanda binden fazla Ar-Ge firmasına ev sahipliği yapan bir yere dönüşeceğini kaydetti.
43 BİN ARAŞTIRMA GELİŞTİRME MÜHENDİSİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Teknopark İstanbul’u 43 bin araştırma geliştirme mühendisinin çalıştığı, dünyanın sayılı Ar-Ge merkezlerinden biri konumuna getirmeyi amaçladıklarını vurguladı.
TERSİNE BEYİN GÖÇÜ
Ülkemizdeki 85 teknoparkta firmalara son derece cazip teşvikler sunulduğuna dikkati çeken Erdoğan, “Bu gibi merkezler tersine beyin göçünü de teşvik ediyor. Yurdumuza dönecek araştırmacılara birinci sınıf iş ortamları sunuyor.” dedi.
TÜRKİYE’NİN OTOMOBİLİ
Erdoğan, Türkiye'nin Otomobili Projesi'nin halk tarafından büyük bir teveccühle karşılandığını belirterek, “Türkiye ilk yerli otomobil için harekete geçtiğinde birileri Türkiye'de otomobil sanayi kurulamaz diye resmi raporlar yazıp niyetlerini kayda geçiriyorlardı. Bu zihniyet ülkemize 60 yıl kaybettirdi. Biz bu adımı attık ve gördük ki Türkiye'nin gücü de potansiyeli de yeterli." şeklinde konuştu.
LİDER ARAŞTIRMACILAR PROGRAMI
Erdoğan, geçen sene uygulamaya başlanan Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı'na gelen talebin de ümit verici seviyede olduğunu kaydederek, dünyanın en iyi üniversitelerinden, dünyanın en iyi araştırma merkezlerinden üst düzey araştırmacıların, çalışmalarını yürütmek için Türkiye'yi seçtiğini ifade etti.
BİLİNÇLİ STRATEJİ
Türkiye'nin geleceğinin, teknolojide ve inovasyonda olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Biz kendimizi savunma sanayisinde ispatladık. Şimdi sıra üretimin diğer alanlarına geldi. Bilinçli bir stratejiyle bunu başaracağımıza inanıyorum.” dedi.
YATIRIM İKLİMİNDE CANLANMA
Finansman maliyetlerinin düşmesiyle yatırım ikliminin, yeniden canlanmaya başladığını dile getiren Erdoğan, "Ekonomiye güven artıyor. Üretim cephesinden rekorlar gelmeye başladı. Sanayi üretimimiz 21 ay sonra yüzde 8,6'lık bir artışla rekora imza attı. İmalat sanayinde siparişler artıyor. İç talep güçleniyor. Buradan tüm iş dünyamıza seslenerek diyorum ki, zaman, yatırım zamanıdır. Yatırım olacak ki üretim olsun ve istihdam artsın.” ifadelerini kullandı.
DESTEKLER
Yatırım, üretim, Ar-Ge ve istihdam desteklerinin verildiğini anlatan Erdoğan, “Şimdi girişimcinin artık yatırım zamanıdır. Yatırım istihdamı getirecektir. İstihdam üretimi ve ardından da rekabeti getirecektir. Yani üzerimize düşen her şeyi biz yapıyoruz. Girişimci de üzerine düşeni yapsın. Sonra geç kalırsınız." ifadelerini kullandı.
AR-GE VE TASARIM MERKEZİ BELGELERİ
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, özel sektör firmalarına 2008 yılından bu yana Ar-Ge Merkezi, 2016’dan itibaren ise Tasarım Merkezi belgesi verildiğini anımsatarak, bu belgeye sahip firmaların, vergi indirimi, sigorta primi desteği, gelir vergisi stopajı, damga vergisi istisnasından yararlandığını ifade etti.
YENİLİKÇİLİĞE ODAKLANAN GİRİŞİMCİLER
Bugün teknoparklarda 5 bin 593 firmanın faaliyet gösterdiğine dikkati çeken Varank, 47 bine yakın Ar-Ge personelinin istihdam edildiğini kaydetti. Varank, buralardan yapılan ihracatın 5 milyar dolara yaklaştığını dile getirerek, "Ar-Ge yatırımlarında dünyada söz sahibi olan ilk 2 bin 500 firmalık listeye, ülkemizden 23 firmayı sokmak istiyoruz. Yıkıcı teknoloji alanlarında, küresel ölçekte marka olacak en az 23 akıllı ürün geliştirmeyi hedefliyoruz. Tabi bunları yapacak; yenilikçiliğe odaklanmış, fırsatları en iyi şekilde değerlendiren girişimcilere ihtiyacımız var." şeklinde konuştu.
KURDELE KESİLDİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdogan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, bakanlar ve ilgililer ile Teknopark İstanbul’un 2. etabını, kurdele keserek açtı.
Açılışta, Erdoğan'ın yanı sıra, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir, AK Parti İstanbul İl Başkanı Bayram Şenocak, Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı da yer aldı.
SERGİ ALANINI ZİYARET ETTİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, tören öncesinde Oktay ve bakanlarla Teknopark İstanbul'da geliştirilen ürünlerin sergilendiği alanı ziyaret ederek, milli teknolojiler hakkında bilgi aldı.
EKONOMİYE 10 MİLYAR DOLARLIK KATKI
Teknopark İstanbul'da mevcut durumda 1. ve 2. Etap yapılar ile arazi tahsisi yapılarak kendi binalarını inşa eden firmaların alanlarıyla birlikte toplam 210 bin metrekare kapalı alan bulunuyor. Açılışı yapılan 2. Etap binalarda 2020 sonuna kadar 4 bin ek istihdam sağlanması hedefleniyor. Teknopark İstanbul'un, 2030 yılına kadar sağlanacak istihdam ve gerçekleştirecek ihracatlarla ekonomiye 10 milyar dolarlık katkı sunması hedefleniyor.
Görüntü için ftp adresi
Adres: ftp://212.174.38.248/